Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Immuniteit
Immuniteit

Welke voedingsmiddelen versterken het immuunsysteem?

Een gevarieerde en evenwichtige voeding met voldoende essentiële micronutriënten vormt de basis van een gezond organisme. Micronutriënten zoals vitamine A, B, C of D, zink of ijzer spelen een belangrijke rol in de werking van het immuunsysteem.

Immuniteit en microbiota: Zorg dragen voor de ingewanden

De ingewanden zijn niet alleen een orgaan waar de voedingsmiddelen doorheen gaan. Ze spelen ook een essentiële rol op het gebied van immuniteit via drie pijlers:

  • De microbiota in de darmen die vanaf de geboorte opgebouwd worden en rond tweejarige leeftijd volwassenheid bereiken. Deze microbiota bestaan op volwassen leeftijd uit 10.000 miljarden bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan het darmslijmvlies en verhinderen dat pathogene bacteriën de darm overnemen. Dit wordt het barrière-effect genoemd.
  • Het darmslijmvlies bedekt de volledige darmwand en vormt een enorm oppervlak van uitwisseling tussen buiten en binnen.
  • Het immuunsysteem van de darmen dat zorgt voor de verdediging van het organisme tegen aanvallers. 70 % van onze immuuncellen bevindt zich in onze darmen.

 

Deze 3 pijlers werken samen en vormen het intestinaal ecosysteem.

 

Aan welke voedingsmiddelen dient de voorkeur gegeven te worden?

  • Gefermenteerde melk, kefir, miso.

 

Immuniteit en ijzer: reserves opvolgen

IJzer speelt een essentiële rol op het gebied van immuniteit. Een dosering van ferritine kan nodig zijn, met name bij kinderen die herhaaldelijk infecties hebben.

 

Waar wordt ijzer aangetroffen?

  • zwarte bloedworst, lever, rood vlees, eieren, linzen...
Ijzer

Immuniteit en vitamine C: inname optimaliseren

Vitamine C draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem door de celfuncties van het aangeboren en adaptieve immuunsysteem te ondersteunen.Vitamine C stimuleert fagocyten en lymfocyten, cellen die betrokken zijn bij het elimineren van ziektekiemen.

 

Waar wordt vitamine C aangetroffen?

  • In de meeste rauwe plantaardige voeding (fruit, citrusvruchten, rauwkost) maar vooral in zwarte bessen, peterselie, veldsla, tuinkers of kiwi.

 

LEES OOK: Vitamine C: de goede reflex voor immuniteit  

Vitamine C

Immuniteit en zink: voortbouwen op dit essentiële oligo-element

Zink is een essentieel oligo-element dat betrokken is bij meer dan 200 biochemische reacties in het organisme. Het speelt namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling en het normale functioneren van de cellen van het adaptieve immuunsysteem (lymfocyten T en B) en het aangeboren immuunsysteem (neutrofielen, NK, macrofagen).

 

Waar wordt zink aangetroffen?

Zink

Immuniteit en vitamine D: een dagelijkse reflex

Vitamine D wordt voor een groot deel door de zon aangemaakt. Vele mensen hebben een tekort aan vitamine D in de winter. Vitamine D speelt een rol in de opname en opslag van calcium. Daarnaast is het van essentieel belang bij de immuunrespons.

 

Waar wordt vitamine D aangetroffen?

Vette vis (sardientjes, tonijn, zalm, haring, makreel), eigeel, margarine, champignons, melk... Een supplement is echter vaak nodig bij kinderen en ouderen, waarbij voeding slechts 20% van de nodige inname van vitamine D dekt.

Vitamine D