Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Microbiota
Microbiota

Wat zijn darmmicrobiota?

In ons spijsverteringsstelsel zijn er heel wat bacteriën aanwezig. Ze hechten zich vast aan de wanden van het spijsverteringskanaal met behulp van de biofilm, een beschermlaag die ervoor zorgt dat ze niet meegevoerd worden in de darmtransit. Laten we deze darmmicrobiota nu meer in detal bekijken.

Elk individu heeft unieke microbiota. Deze zijn echter niet gelijkmatig verspreid over het intestinaal ecosysteem. De maag is het minst bevolkte en de dikke darm het meest bevolkte deel. Microbiota vormen een stabiel orgaan: zodra het de volwassen leeftijd bereikt heeft, verandert de samenstelling ervan nog weinig. Bij de geboorte en daarna vanaf 65-70 jaar varieert de diversiteit aan soorten het meest.

De specifieke eigenschappen van darmmicrobiota in de verschillende levensfasen

Ons hele leven lang spelen darmmicrobiota een essentiële rol, van voor de geboorte tot op hoge leeftijd. Ze zorgen voor de gezondheid van de darm, een goede immuniteit, een goede werking van het centrale zenuwstelsel en een evenwichtig urogenitaal systeem.        

Hoe ontwikkelen microbiota zich ?

Tijdens de zwangerschap, bij de geboorte en tot de leeftijd van twee jaar wordt de ontwikkeling van de darmmicrobiota van het kind beïnvloed door talrijke factoren: familiale omgeving, de omgeving in de baarmoeder, de manier van bevallen (vaginaal of met een keizersnede), gebruik van medicijnen of antibiotica en voeding. Borstvoeding verandert de samenstelling van de darmmicrobiota en verhoogt de aanwezigheid van bifidobacteriën en lactobacillen bij de allerkleinsten.

Al deze elementen zijn belangrijk om goede microbiota tot stand te brengen. Ze hebben een positieve impact op de gezondheid van het kind in de toekomst, met name voor de preventie van chronische ziekten of aandoeningen van de luchtwegen.  

Hoe ontwikkelen microbiota zich ?

Microbiota op volwassen leeftijd

Op volwassen leeftijd zijn de darmmicrobiota relatief stabiel. Het gaat hier om meer dan 10.000 miljarden bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Elk individu heeft ook een eigen identiteit op het gebied van microbiota. Individuen hebben een derde van de bacteriën gemeen.

Bepaalde factoren kunnen de microbiota op een negatieve manier wijzigen: slechte voedingsgewoonten, stress, gebruik van medicijnen en infecties. Men spreekt dan van dysbiose. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, herhaaldelijke infecties, allergieën, enz.

Microbiota op volwassen

Microbiota van senioren

Bij het ouder worden verliezen de microbiota hun diversiteit. Vanaf 65-70 jaar beginnen de microbiota aan een nieuwe rijpingscyclus. Met het ouder worden verliezen de microbiota aan stabiliteit. Van bepaalde soorten, zoals bifidobacteriën, vermindert het aantal. Van andere vermeerdert het. Het aantal enterokokken, streptokokken maar vooral enterobacteriën neemt toe. Uit een recente studie bleek ook dat de hoeveelheid proteobacteriën aanzienlijk toeneemt bij het ouder worden.

Wijzigingen in levensstijl en in voedingsgewoonten zijn in grote mate verantwoordelijk voor deze evolutie.

Microbiota van senioren

Darmmicrobiota in cijfers

Darmmicrobiota in cijfers

Waarom mijn microbiota wijzigen?

Er zijn talkrijke factoren die een invloed hebben op de evolutie en het evenwicht van de microbiota, zoals minder fysiek actieve levensstijl, toename in het gebruik van medicijnen of verzwakking van het immuunsysteem.

 

Goede levensgewoonten spelen een essentiële rol in het behoud van een goede diversiteit in bacteriën op latere leeftijd.

 

Het is interessant om de staat van darmmicrobiota tijdens alle levensfasen te evalueren.

Bij een onevenwicht kunnen ze gewijzigd worden via voeding, een gezonde levensstijl en de inname van prebiotica, probiotica of postbiotica.

Hoe kan ik mijn darmmicrobiota in evenwicht brengen?

Een gezonde voeding voor gezonde microbiota

De bacteriën die deel uitmaken van de microbiota voeden zich met de ingenomen voeding. Om evenwichtige microbiota met een rijke diversiteit aan bacteriën te krijgen dient in het dagelijkse leven de voorkeur gegeven te worden aan bepaalde voedingsmiddelen.

Het gaat dan vooral om prebiotica. Dit zijn stoffen die aanwezig zijn in de voeding, en vooral in voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels.

Ze dienen als voeding voor de bacteriën. Prebiotica zijn bijvoorbeeld aanwezig in prei, volle granen, artisjokken, oliehoudende zaden of voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële vetzuren zoals plantaardige oliën (koolzaadolie), noten of vette vis.

U vindt alle voedingsmiddelen die veel prebiotica bevatten in het artikel "Wat moet ik eten voor goede microbiota?"

Inname van probiotica

 

Probiotica zijn "levende micro-organismen die wanneer ze in voldoende hoeveelheden ingenomen worden een positief effect hebben op de gezondheid, bovenop het traditionele effect van de voeding ».

 

Er bestaan talrijke probiotica. Ze kunnen onderverdeeld worden in 4 categorieën: lactobacillen, bifidobacteriën, streptokokken en lactokokken. Ze kunnen dan verder onderverdeeld worden in soorten en vervolgens in stammen. Sommige ervan worden omwille van hun speciale eigenschappen gebruikt om voedingssupplementen te ontwikkelen. Dat is met name het geval voor de lactobacillen. De meeste bekende ervan zijn onder andere Lacticaseibacillus rhamnosus1, Lacticaseibacillus casei2 / paracasei3, Ligilactobacillus salivarius4, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus Fermentum.

 

Om het organisme gezond te houden is naast een gevarieerde en evenwichtige voeding ook een gezonde levensstijl belangrijk. Dit houdt in: voldoende slaap, regelmatig fysiek actief zijn en eventuele stresssituaties beoordelen en aanpakken.

1 Eerder geclassificeerd als Lactobacillus rhamnosus

2 Eerder geclassificeerd als Lactobacillus casei

3 Eerder geclassificeerd als Lactobacillus paracasei

4 Eerder geclassificeerd als Lactobacillus salivarius