Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Melkzuurfermenten
Melkzuurfermenten

Wat is een probioticum?

De microbiota van de darmen bevatten talrijke micro-organismen. Er zijn tussen 800 en 1000 soorten bacteriën aanwezig. Deze bacteriën zijn betrokken bij talrijke functies van het organisme. De probiotica, ook melkzuurfermenten genoemd, worden reeds jarenlang bestudeerd voor hun weldadige effecten op het evenwicht van de darmflora.

In 2001 werden probiotica door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) gedefinieerd als "levende micro-organismen die wanneer ze in voldoende hoeveelheden ingenomen worden een positief effect hebben op de gezondheid, bovenop het traditionele effect van de voeding". In oktober 2013, twaalf jaar na de publicatie van de definitie en de richtlijnen voor probiotica door de FAO/WGO*, kwam een groep experten in opdracht van de ISAPP* samen. Ze hebben de oorspronkelijke definitie bevestigd en hebben geprobeerd om rekening te houden met de voortschrijdende kennis van de wetenschap en de toepassingen die sinds 2001 gerealiseerd zijn op basis van meer dan 8.000 gepubliceerde artikels.

Een diversiteit aan probiotica

Probiotische bacteriën worden in 4 verschillende soorten onderverdeeld (lactobacillen, bifidobacteriën, streptokokken en lactokokken). Ze omvatten miljoenen soorten en honderden miljoenen of zelfs meer verschillende stammen. De lactobacillen en bifidobacteriën worden het meest gebruikt voor de ontwikkeling van voedingssupplementen.

Lactobacillen

Lactobacillen werden voor de eerste keer beschreven in 1901. De classificatie werd in 2020 aangepast om de soort Lactobacillus beter te organiseren. Bepaalde benamingen werden hierbij aangepast:

 • Lactobacillus Rhamnosus > Lacticaeibacillus rhamnosus
 • Lactobacillus plantarum > Lactiplantibacillus plantarum

 

Lactobacillen bevinden zich met name in melkproducten en gefermenteerde producten zoals zuurkool of miso.

 

Dit zijn de meest bekende lactobacillen:

 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus casei / paracasei
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactobacillus helveticus
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus Fermentum

Bifidobacteriën

Bifidobacteriën zijn vooral dominant in de microbiota van zuigelingen. Moedermelk bevordert de aanhechting van bifidobacteriën. Ze zijn in het algemeen aanwezig in het spijsverteringskanaal. Het aantal bifidobacteriën evolueert tijdens ons leven.

Bifidobacterien

De meeste bekende bifidobacteriën:

 • Bifidobacterium breve
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium longum
 • Bifidobacterium infantis
 • Bifidobacterium lactis

 

In yoghurt worden met name Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus aangetroffen.

 

Elk voedingssupplement rijk aan probiotica wordt ontwikkeld op basis van deze verschillende bacteriën volgens zeer precieze criteria, zodat het zo goed mogelijk aan de behoeften van het individu beantwoordt.

 

Probiotische stammen worden volgens drie verschillende gegevens ingedeeld:

Probiotische stammen

Waar worden probiotica aangetroffen?

Gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir, miso en sommige kazen is rijk aan melkzuurfermenten en natuurlijke probiotica. Er zijn ook een aantal interessante voedingsmiddelen die veel prebiotica bevatten, stoffen die de bacteriën die zich reeds in het organisme bevinden voeden. Dit is het geval voor vezelrijke voeding zoals fruit, groenten en volle granen.

 

Ontdek voeding rijk aan prebiotica

Hoe worden de supplementen op basis van probiotica uitgewerkt?

Het is belangrijk om weten dat niet alle probiotische stammen geschikt zijn voor een voedingssupplement. Een stam of een combinatie van stammen heeft eigen kenmerken die niet zomaar geëxtrapoleerd kunnen worden naar andere stammen.

 

Probiotica moeten aan een aantal criteria voldoen:

 • Een duidelijke en veilige identificatie van stammen. De stammen mogen niet genetisch zijn geëvolueerd vanaf de datum van isolatie (niet genetisch gemodificeerde stammen).
 • Stabiliteit: De stammen zijn kwetsbaar. Er moeten talrijke tests uitgevoerd worden tijdens de hele fabricatieketen om ervoor te zorgen dat de dosering van probiotische stammen correct is in overeenstemming met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 • Gastroresistentie: De probiotische stammen moeten de uitdagingen van het spijsverteringskanaal het hoofd kunnen bieden wanneer ze ingenomen worden.
 • Aanhechting: het aanhechtingsvermogen van de stammen aan de cellen van de slijmvliezen moet gevalideerd worden tijdens testen op menselijke cellen.

 

Alle microbiotische stammen hebben hun eigen kenmerken wat betreft kweekomstandigheden, levensvatbaarheid, stabiliteit of aanhechtingsvermogen. Deze verschillende criteria bepalen de selectie van de stammen voor de uitwerking van een voedingssupplement op basis van microbiotische stammen.

Wanneer probiotica gebruiken in de vorm van voedingssupplementen?

Naast een voeding rijk aan probiotica en prebiotica kan het interessant zijn om een supplement met probiotische stammen in te nemen. Wij raden u aan om een kuur van minstens een maand te volgen. Supplementen met probiotische stammen worden bij voorkeur 's morgens voor de maaltijd ingenomen om ervoor te zorgen dat het organisme ze zo goed mogelijk opneemt.

Vraag raad aan uw gezondheidsdeskundige om te weten welke probiotische stam het best aan uw behoeften voldoet.