Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp 1.000 dagen
1.000 dagen

Van de conceptie van de baby tot de borstvoeding: essentiële vitaminen en mineralen

De periode van de eerste 1000 dagen is essentieel voor de toekomstige gezondheid van baby's en de gezondheid van zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. In deze belangrijke periode moet bijzondere aandacht besteed worden aan de voeding om te voldoen aan de toegenomen voedingsbehoeften.

Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van de toekomstige mama gemiddeld met 1 kg per maand toe in het eerste en het tweede trimester en dan met 2 kg per maand in het derde trimester. Deze belangrijke evolutie gaat gepaard met toegenomen voedingsbehoeften. De energiebehoeften van zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven neemt toe tijdens de zwangerschap (met gemiddeld 70, 260 en 500 kcal/d in het eerste, tweede en derde trimester respectievelijk) en tijdens de borstvoedingsperiode (met 500 kcal/d)1.

Voor de foetus is de kwaliteit van de micronutriënten tijdens het eerste trimester belangrijk, met name voor de vorming van de organen. In het derde trimester worden er meer micronutriënten naar de foetus gevoerd om zijn sterke ontwikkeling te ondersteunen.

 

Conceptie, zwangerschap, borstvoeding: aanbevelingen

Er werden verschillende aanbevelingen 2 geformuleerd om vrouwen bij te staan in de periode van de conceptie, zwangerschap en borstvoeding:

 • Rekening houdende met het belang van de voeding van de vader en de moeder;
 • Zorgen voor voldoende folaat (vitamine B9) of indien niet voldoende een voedingssupplement nemen;
 • Tabak, alcohol, stress en milieuverontreinigende stoffen zo veel mogelijk vermijden;
 • Tekorten in ijzer, vetzuren, omega 3 van het type DHA, vitamine D en jodium voorkomen;
 • Zorgen voor een voeding met veel fruit en groeten;

Vitaminen en mineralen voor zwangere vrouwen

Bij 20 tot 30 % van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd is het evenwicht in vitaminen en mineralen verstoord voor de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap worden micronutriënten beter geabsorbeerd4 om te voldoen aan de toegenomen behoeften. Er werd echter vastgesteld bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding dat dit vaak niet voldoende is om de verhoogde behoeften aan vitamine D, de vitamines van de groep B, DHA, jodium, magnesium en ijzer te voldoen.  

Zwangerschap vitaminen vrouwen

De hogere aanbevolen energie-inname (een bijkomende 500 kcal/dag voor zwangere vrouwen in het derde trimester of voor vrouwen die borstvoeding geven) dekt deze extra behoefte slechts gedeeltelijk. Deze nutriënten moeten dus goed opgevolgd worden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

IJzer en zwangere vrouwen: een essentieel oligo-element om op te volgen

IJzer is een essentieel oligo-element voor het transport en de opslag van zuurstof in het lichaam. Het draagt met name bij aan:

 • de normale energiestofwisseling,
 • de normale werking van het immuunsysteem
 • en normaal cognitief functioneren.

 

1 vrouw op 4 in de vruchtbare leeftijd heeft een ijzertekort. Vrouwen lopen meer risico op ijzertekort aangezien ze een grotere behoefte aan ijzer hebben tijdens hun menstruatie maar ook tijdens een zwangerschap.

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor ijzer in het derde trimester is 30 mg / dag. Sommige vrouwen moeten extra oppassen, met name vrouwen met obesitas, vrouwen met een veganistisch dieet, adolescenten, vrouwen met dicht op elkaar volgende of frequente zwangerschappen en vrouwen die topsport beoefenen.

Wist u dat?

Wist u dat?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en het Nationale College van Franse gynaecologen en verloskundigen houdt een ijzertekort een hemoglobineniveau in dat :

 • lager is dan 11g/100 mL in het eerste en derde trimester
 • lager is dan 10,5g/100 mL in het tweede trimester
 • lager is dan 10g/100mL na de bevalling

Om de inname te optimaliseren is het aangeraden om vlees dat veel ijzer bevat te eten (met name rundvlees, konijn, eend, duif en kwartel). Bij een groot tekort kan een gezondheidsdeskundige aanraden om een ijzersupplement in te nemen.

Begeleiding door een gezondheidsdeskundige is vanaf het begin van de kinderwens essentieel om u te helpen om uw behoeften aan te passen in functie van uw individueel profiel.

Ontdek onze gepersonaliseerde oplossingen

Referenties

 1. EFSA 2017
 2. Association Française de Pédiatrie Ambulatoire : https://afpa.org/content/uploads/2017/06/cp_1000jours_2015-10.pdf
 3. Mennella, Jagnow, et Beauchamp 2001
 4. Hambidge et al. 2017