Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar de thematische onderwerpen

Hoe kan ik mijn immuunsysteem ondersteunen?

Het immuunsysteem beschermt het organisme, vooral tijdens periodes waarin het kwetsbaarder is. Talrijke factoren kunnen de werking ervan beïnvloeden zoals bijvoorbeeld de verandering van seizoenen, onevenwichtige voeding, stressvolle periodes, slaapgebrek of de leeftijd.

Om de dagelijkse werking van het immuunsysteem te ondersteunen is het essentieel om de via voeding ingenomen hoeveelheden op peil te houden, regelmatig fysiek actief te zijn en voldoende te slapen. Ontdek enkele belangrijke elementen die u helpen uw immuunsysteem te ondersteunen.

Wat is het immuunsysteem?

Immuniteit is het vermogen van ons organisme om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf die de goede werking ervan in gevaar brengen.

Er bestaan twee vormen van immuunrespons wanneer de werking van de fysieke barrières niet volstaat. Aangeboren immuniteit is de eerste reactie van ons immuunsysteem wanneer het met indringers geconfronteerd wordt. Hierbij worden vreemde stoffen die willen binnendringen gedetecteerd en geëlimineerd.

Indien de aangeboren immuniteit niet volstaat om de aanval van buitenaf af te weren, wordt een tweede immuunrespons geactiveerd: de adaptieve immuniteit. Dit betreft een specifieke reactie op stoffen, afhankelijk van de aard ervan.

Immuniteit: Uw micronutritionele toestand behouden via voeding

Vitamine C, D en zink zijn bijzonder interessant. Vitamines zijn in water of in vet oplosbare stoffen.

Zij worden in grote mate ingenomen via de voeding en spelen een essentiële rol in talrijke metabolische reacties in het organisme.

Ze dragen bij tot een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamines

Deze vitamines zijn vooral in voeding aanwezig. Het is aangewezen om ze dagelijks in te nemen door het volgende te eten:

  • Seizoensfruit en -groenten voor vitamine C
  • Gefermenteerde melk, vette vis en amandelen voor vitamine D
  • Oesters, tarwekiemen en krab voor zink

Vitamine D: een essentiële rol ter ondersteuning van het immuunsysteem

Lees het artikel

De juiste levensstijl voor het immuunsysteem

Fysieke activiteit: een essentiële dagelijkse aanvulling

 

Fysiek activiteit komt het organisme ten goede. De WGO* raadt 30 minuten fysieke activiteit per dag aan voor volwassenen en 1,5 uur voor kinderen en jongeren.

Slaap: Respect voor de slaapcycli om goed te recupereren

Respecteer uw ritme en uw behoefte door steeds op hetzelfde moment op te staan en te gaan slapen. Dit stimuleert de productie van melatonine, het slaaphormoon.

 

Stress beperken

Verschillende studies hebben het verband aangetoond tussen chronische stress en een vermindering van de immuunrespons1. Er bestaat een verband tussen stress en magnesiumtekort.

Het is aangewezen om voeding die veel magnesium bevat te eten zoals zwarte chocolade.

Meditatie, yoga en muziek zijn activiteiten die kunnen helpen om stress te bestrijden.

1 Pizzorno JE Jr, Murray Michael T (Ed). Textbook of Natural Medicine, Churchill Livingstone, États-Unis, 2006, p. 645-654.

Win raad in bij uw gezondheidsdeskundige

Naargelang uw fysiologische toestand en uw behoeften kan uw gezondheidsdeskundige u advies geven bij de keuze van uw supplement. Bij sommige mensen zijn er namelijk tekorten voor bepaalde micronutriënten.