Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Immuniteit
Immuniteit

Vitamine C: de goede reflex voor immuniteit

De term vitamine C wordt gebruikt als een algemene benaming voor alle bestanddelen die de biologische werking van ascorbinezuur hebben. Talrijke dierensoorten kunnen ascorbinezuur aanmaken. Dit is niet het geval voor de mens en primaten die niet beschikken over het enzym om dit proces te voltooien en vitamine C dus dagelijks via voeding moeten innemen.

Vitamine C is aanwezig in fruit en groenten en speelt een essentiële rol voor het organisme. Vitamine C draagt bij tot bescherming van de cellen tegen oxidatiestress en helpt bij de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Hoeveel vitamine C heb ik nodig?

De voedingsreferenties houden rekening met de dubbele rol van vitamine C bij het dekken van de behoeften: ondersteuning van het immuunsysteem en bescherming van de cellen tegen oxidatiestress. De behoeften aan vitamine C liggen hoger in bepaalde situaties (zwangerschap, vermoeidheid, hoge leeftijd) maar variëren ook afhankelijk van de levensstijl (zware fysieke activiteit, roken).

 

In België is de aanbevolen hoeveelheid 110 mg/dag voor volwassen mannen en vrouwen.

Dit wordt verhoogd met 10 mg voor zwangere vrouwen en met 20 mg voor vrouwen die borstvoeding geven. Bij de leeftijdsgroep boven 70 jaar kan een dagelijkse inname van 100 tot 120 mg/dag vitamine C voorgesteld worden, rekening houdend met de effecten van preventieve aanvulling.

 

Het is moeilijk in te schatten hoeveel vitamine C er precies met de voeding ingenomen wordt aangezien er verlies is bij de bewaring en bereiding van voedingsmiddelen.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine C?

Fruit (vooral citrusvruchten zoals sinaasappelen – 50 mg/100 g – en pompelmoezen – 40 mg/100 g) en groenten (vooral kruisbloemigen zoals broccoli - 106 mg/100 g) zijn de voornaamste bronnen uit voeding van vitamine C.

 

Er is heel wat variatie bij hetzelfde voedingsmiddel afhankelijk van de soort, de rijpheid en hoelang het opgeslagen werd sinds de oogst. Koeienmelk, vlees en granen bevatten weinig vitamine C.

Vitamine C

Tekort aan vitamine C en aanvulling

Een tekort aan vitamine C kan verschillende oorzaken hebben: lagere inname, lagere absorptie, hogere behoefte en hogere eliminatie.

 

Een supplement met ingrediënten zoals acerola, een rode bes die van nature veel vitamine C bevat, kan aangewezen zijn ter ondersteuning van het immuunsysteem voor mensen met een hogere behoefte aan vitamine C. Wij hebben voor dit ingrediënt gekozen voor de samenstelling van C Biane Acérola, ons supplement voor immuniteit op basis van vitamine C.

Oplossingen van PiLeJe

C Biane Acerola - 20 tabletten C Biane

C Biane Acerola - 20 tabletten

Voedingssupplement op basis van acerola, een vrucht die van nature rijk is aan vitamine C

Lactibiane

Lactibiane Immuno

Voedingssupplement op basis van stammen van Lacticaseibacillus paracasei1 LA802, Lactobacillus acidophilus LA201 en vitamine C en D