Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Vitamine D
Vitamine D

Vitamine D: een essentiële rol ter ondersteuning van het immuunsysteem

Vitamine D is essentieel voor het goed functioneren van ons organisme omdat het een belangrijke rol speelt in het behouden van een goed beenderstelsel en van een normale spierfunctie. Daarbij versterkt het de werking van ons immuunsysteem.

Vitamine D verschilt van andere vitaminen aangezien het zowel via de voeding ingenomen wordt als aangemaakt wordt door het organisme bij blootstelling aan de zon.

 

Er bestaan twee soorten vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Er zijn meer bronnen van vitamine D3, voornamelijk vette vis.

 

Een adequate hoeveelheid wordt gedefinieerd als een hoeveelheid vitamine D die in het bloed circuleert dat hoger ligt dan of gelijk is aan 75 nmol/l (30 ng/ml). De hoeveelheid wordt bepaald aan het einde van de winter of in het begin van de lente. Gebrek aan vitamine D wordt gekarakteriseerd als een circulerend gehalte tussen 50 en 74 nmol/L (20-29 ng/ml). Een tekort aan vitamine D wordt vastgesteld bij een circulerend gehalte lager dan 50 nmol/L (20 ng/ml). Wanneer de volledig bevolking beschouwd wordt, heeft ongeveer 40 tot 50% van de Fransen een concentratie van 25OHD lager dan 20 ng/mL (50 nmol/L) en 80 % heeft een concentratie lager dan 30 ng/mL (75 nmol/L).

De noodzakelijke opname van vitamine D dankzij blootstelling aan de zon

Het organisme maakt vitamine D3 aan in de huid bij blootstelling aan UVB-stralen. Een eenvoudige blootstelling van de handen, onderarmen en het gezicht gedurende 10 tot 15 minuten tussen 11 en 14 uur, twee of drie keer per week, van maart-april tot oktober zou volstaan om aan een groot deel van de behoefte van een gezonde volwassene te voldoen.

 

Wanneer u kleding aan heeft of zonnecrème gebruikt (factor hoger dan 15), wat noodzakelijk is om andere redenen, verhindert dit de aanmaak van vitamine D.

 

Op een breedtegraad zoals die van België is het bijna onmogelijk om vitamine D aan te maken tussen november en februari. De aanmaak van vitamine D3 ligt lager bij oudere personen, mensen met een donkere huid (pigmentatie fungeert als filter voor UVB-stralen) of bij luchtvervuiling of bewolking. 

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D?

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D

De inname van vitamine D aanvullen

Verschillende leeftijdsgroepen lopen een risico op gebrek aan vitamine D: pasgeborenen, zuigelingen, zwangere vrouwen en ouderen. Ze stellen zich weinig bloot aan de zon en/of hebben een verhoogde behoefte. Andere factoren kunnen een tekort veroorzaken: zeer donkere huid of speciale diëten (voor personen die geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten eten).

Wist u dat?

De dosering van vitamine D is vaak aangeduid in IU (International Unit, oftewel internationale eenheden) en niet in microgrammen (μg).

1 μg (1 miljoenste van een gram) komt overeen met 40 IU.

Ontdek D3 Biane spray 1000 IU

D3 Biane Spray 1000 IE - Vitamine D D3 Biane

D3 Biane Spray 1000 IE - Vitamine D

Voedingssupplement op basis van koolzaadolie van eerste persing en vitamine D3.

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw behoeften kunt u advies vragen of op raadpleging gaan bij een arts die opgeleid is en competenties heeft op het gebied van voeding en micronutritie.