Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Slaap
Slaap

Relatie tussen voeding en slaap

Onze biologische klok wordt beïnvloed door wat er op ons bord ligt. De kwaliteit van onze slaap hangt af van hoe wakker we zijn tijdens de dag. Onze wakkere toestand wordt dan weer beïnvloed door wat en wanneer we eten.

Het is absoluut noodzakelijk om drie maaltijden per dag te eten met eventueel een tussendoortje.De samenstelling van de maaltijden hangt af van het tijdstip van de dag: ontbijt, middagmaal, tussendoortje of avondmaal. Bepaalde voedingsmiddelen werken rustgevend en zijn slaapverwekkend. Andere werken dan weer stimulerend.

Voedingsmiddelen voor een goede slaap

  • 's Morgens is het aangeraden om de dag goed te beginnen met eiwitten (kaas, platte kaas, verse kaas, ham, ei, bacon, rundvlees...) naast andere voedingsgroepen (graanproducten, fruit, drankje...) voor een goed ontbijt.

Opmerking: Opgelet met zoete levensmiddelen die slaperig maken tenzij ze ingenomen worden bij het sporten.

 

  • Voor het middagmaal wordt de voorkeur gegeven aan een maaltijd op basis van dierlijke eiwitten: vlees, vis, week- en schaaldieren, orgaanvlees, 2 eieren in combinatie met groenten en afhankelijk van uw smaak een melkproduct.

Opmerking: Een te zoet dessert kan de slaperigheid die vanzelf opduikt in het begin van de namiddag nog versterken.

 

  • 's Avonds is een lichte maaltijd zonder alcohol aangeraden, twee of drie uur voor u gaat slapen. Hierbij kiest u best voor groenten, complexe (trage) koolhydraten en vooral peulvruchten, een goede bron van plantaardige eiwitten (linzen, kikkererwten, gedroogde bonen...). Complexe koolhydraten en zoete producten zorgen voor de aanmaak van serotonine, een voorloper van melatonine, het hormoon dat ons helpt in slaap te vallen aangezien het aan de biologische klok het teken geeft dat het tijd is om te slapen.

Opmerking: Vermijd stimulerend rood vlees en te vette voedingsmiddelen. Ze zijn moeilijk te verteren en verstoren zo de slaap.

Wist u dat?

Een caloriearme voeding wijzigt de slaap- en waakcyclus. Zowel bij dieren als mensen verstoort het gebrek aan voeding de slaap. De langzame diepe slaap, die het best doet recupereren, wordt dan korter.

(Lauer CJ, Krieg JC. Sleep in eating disorders. Sleep Med Rev. 2004;8:109-18)

Het tussendoortje Een niet te verwaarlozen maaltijd

Indien nodig kan u in de namiddag een tussendoortje eten. Er dient de voorkeur gegeven te worden aan een tussendoortje met weinig eiwitten en veel complexe (trage) koolhydraten zoals volkoren brood. Droog fruit is ook een interessante optie, net zoals vers fruit.

 

Hier vindt u enkele voorbeelden van tussendoortjes:

Het tussendoortje Een niet te verwaarlozen maaltijd