Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Immuniteit
Immuniteit

Wat zijn de voordelen van zink?

Zink, een oligo-element dat een essentiële rol speelt in de goede werking van het organisme, is betrokken bij meer dan 200 biochemische reacties.

Zink: een essentieel oligo-element voor het organisme

Zink is aanwezig in het lichaam in de vorm van sporen en moet via de voeding opgenomen worden. Slechts 15 tot 40 % van het zink in voedsel1 wordt door het lichaam opgenomen en de opslagcapaciteit is bijzonder beperkt. Er moet dus regelmatig zink opgenomen worden.

Zink draagt bij tot:

  • de normale werking van het immuunsysteem
  • de bescherming van de cellen tegen oxidatiestress
  • normaal cognitief functioneren.
  • het behoud van een normale huid, haren en nagels

1.Ouvrage Apports nutritonnels conseillés pour la population française [Onderzoek naar de aanbevolen voedingsinname voor de Franse bevolking] AFSSA

Waar wordt zink aangetroffen?

Vlees, orgaanvlees, kaas, peulvruchten, vis, week- en schaaldieren bevatten het meeste zink.

 

De textuur en de aard van de maaltijd hebben een invloed op de biologische beschikbaarheid van zink. De aanwezigheid van bepaalde moleculen in granen en peulvruchten of calcium en ijzer hebben eveneens een invloed op de biologische beschikbaarheid.

 

In het algemeen is de inname van zink via voeding niet voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink.

Zinc

Wanneer moet ik een voedingssupplement met zink innemen?

In Frankrijk hebben 2 vrouwen op 3 en 2 mannen op 5 een te lage inname van zink in vergelijking met de aanbevolen hoeveelheid2.

Bepaalde segmenten van de bevolkingen lopen een groter risico op zinktekort (ouderen, onevenwichtige voeding, vegetarische voeding, metabolisch syndroom, diabetes...).

 

In bepaalde gevallen kan een zinksupplement aangeraden worden door een gezondheidsdeskundige om de inname opnieuw in evenwicht te brengen. De aangeraden maximale hoeveelheid is 15 mg zink per dag voor de algemene volwassen bevolking.

 

2. Hercberg,S. Preziosi, P. M. Deheeger, L.Papoz, and H.Dupi. 1991 Apports nutritionnels d’un échantillon représentatif de la population du Val de Marne. III. Les apports en minéraux et vitamines. Rev Epidemiol Sante Publique 39:245

Ontdek onze oplossing: een supplement op basis van zink

Forzinc Forzinc

Forzinc

Voedingssupplement op basis van zink (in Hypro-ri®Zinc-vorm)