Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Uw gezondheid dag in dag uit
Uw gezondheid dag in dag uit

De juiste voeding kiezen

Voeding van hoogwaardige kwaliteit in de juiste kwantiteit is een van de basisprincipes om gezond te blijven. Nutriënten en micronutriënten leveren de energie die onze cellen nodig hebben om goed te kunnen werken.

De voedingsdriehoek: de basis van een gezonde voeding

Een gevarieerde en evenwichtige voeding is een bron van welzijn. Het organisme krijgt hierdoor de vitaminen, mineralen en nutriënten die het nodig heeft. Hiervoor dient u:

  • Fruit en groenten, droge peulvruchten zoals linzen, bonen, kikkererwten, enz.
  • De voorkeur te geven aan producten die veel essentiële vetzuren bevatten zoals vette vis, koolzaad,- noten- of olijfolie.
  • Gehydrateerd te blijven door 1 tot 1,5 liter per dag te drinken.

De voedingsdriehoek hieronder is gebaseerd op het zogenaamde mediterrane dieet en kan u helpen om dagelijks evenwichtige maaltijden samen te stellen. Hij maakt deel uit van gezonde gewoonten, net zoals regelmatig bewegen, stressbeheer en voldoende slaap.

De voedingsdriehoek

Gezonde voeding: producten die veel suiker, zout of vet bevatten beperken

Het is ook aangewezen om de consumptie van producten met veel suiker (snoep, frisdrank,...), zout (aperitiefhapjes, chips,...) en vet (charcuterie, boter, room....) te beperken.

Zij kunnen bij overmatige consumptie het organisme uit evenwicht brengen en zijn de oorzaak van cardiovasculaire aandoeningen.

Het gaat hier om:

  • Rood vlees
  • Toegevoegde vetten: boter en verse room, oliën rijk aan omega 6 (zonnebloemolie) en vaste oliën (palmolie, Végétaline)
  • Charcuterie
  • Producten die veel suiker bevatten, frisdrank, repen, gebak
  • Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals bakkerijproducten, supermarktbrood, quiches, cordon bleu, croque-monsieur, soepen.
Het belang van hydratatie

Het belang van hydratatie

Ons lichaam bestaat uit zo'n 60% water. Water is een essentieel onderdeel van de cellen van het lichaam en is betrokken bij talrijke chemische reacties van het organisme en bij het behouden van een constante lichaamstemperatuur. Het is aanbevolen om dagelijks 1 tot 1,5 liter water (6 tot 9 glazen) te drinken.

Als aanvulling hierop brengt regelmatige beoefening van een activiteit die het uithoudingsvermogen traint (wandelen, zwemmen, fietsen...) talrijke voordelen, zowel fysiek als mentaal.