Een zoekopdracht uitvoeren

Terug naar het thematische onderwerp Slaap
Slaap

Een goed begrip van slaap

Slaap vervult talrijke fysiologische functies zoals opnieuw energie opdoen, de productie van hormonen, stimulering van het immuunsysteem, verwijdering van toxines...

De slaap is als bondgenoot van een goede gezondheid vandaag de dag een belangrijke bekommernis of zelfs een werkelijke uitdaging voor de volksgezondheid.

Hoe werkt de slaapcyclus?

De slaap van een volwassene bestaat uit 4 tot 6 opeenvolgende cycli. Een cyclus duurt ongeveer 90 minuten en komt overeen met een afwisseling van REM-slaap en NREM-slaap. Aan het einde van een cyclus volgt een kort ontwaken, gevolgd door een nieuwe slaapcyclus of door volledig ontwaken.

Hoe werkt de slaapcyclus

Aan het einde van een cyclus volgt een kort ontwaken, gevolgd door een nieuwe slaapcyclus, of soms een volledig ontwaken.

De trage, diepe slaap doet ons het beste recupereren. Hij komt meer voor tijdens de eerste 3 tot 4 uur nadat we in slaap gevallen zijn dan tijdens de tweede helft van de nacht.

Hoeveel slaap hebben we nodig per leeftijd?

De Amerikaanse stichting National Sleep Foundation (NSF) heeft referenties vastgelegd voor de goede duur van de slaap. Specialisten hebben, na onderzoek van wetenschappelijke gegevens en in samenwerking met een groep experten in allerlei disciplines (anatomie, fysiologie, pediatrie, neurologie, gerontologie en gynaecologie) een consensus bereikt over de aanbevolen duur van de slaap volgens leeftijdsgroep.

 

Het doel van deze klinische richtlijnen is de kwaliteit en kwantiteit van de slaap te verbeteren om het voorkomen van ziektes die verband houden met een slaapgebrek, slaapproblemen of onregelmatige slaap en/of ontregeling van de biologische klok te verminderen.

  • Pasgeborenen van 0 tot 3 maand: 14 tot 17 uur per dag
  • Zuigelingen van 4 tot 11 maand: 12 tot 15 uur per dag
  • Jonge kinderen van 1 tot 2 jaar: 11 tot 14 uur per dag
  • Kinderen in de kleuterschool van 3 tot 5 jaar: 10 tot 13 uur per dag
  • Schoolkinderen van 6 tot 13 jaar: 9 tot 11 uur per dag
  • Adolescenten van 14 tot 17 jaar: 8 tot 10 uur per dag
  • Jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar: 7 tot 9 uur per dag
  • Volwassenen van 26 tot 64 jaar: 7 tot 9 uur per dag
  • Senioren ouder dan 65 jaar: 7 tot 8 uur per dag