Een zoekopdracht uitvoeren

img category

Microbiota: kiezen voor kwaliteit voor onze oplossingen op basis van stammen

Sinds 1990 heeft het laboratorium PiLeJe op dit vlak een sterke expertise ontwikkeld, van het onderzoek van de stammen over het ontwerp tot de samenstelling van de eindproducten.

Het laboratorium PiLeJe schenkt speciaal aandacht aan de selectie van de stammen die in zijn voedingssupplementen zitten. Sinds 1990 hebben de teams op dit vlak een sterke expertise ontwikkeld, van het onderzoek van de stammen over het ontwerp tot de samenstelling van de eindproducten. Om voedingssupplementen op basis van doorheen de tijd veilige en stabiele stammen aan te bieden, werd een strenge selectie- en evaluatieprocedure van de beschikbare stammen* van melkzuurbacteriën en bifidobacteriën ingevoerd aan de hand van een uitgebreide reeks tests en controles, vanaf de eerste stap van de selectie tot aan de oplossing.

 

Het laboratorium PiLeJe volgt de internationale aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met betrekking tot de gezondheidsveiligheid van de stammen in voedingsmiddelen. Bovendien heeft het laboratorium, dat vereist dat bepaalde criteria worden nageleefd bij de keuze van zijn stammen, een eigen kwaliteitshandvest inzake good practices vastgelegd voor de selectie en productie van bacteriestammen, dat een kwaliteitsgarantie voor zijn oplossingen is. Het gaat om het HMK-handvest of Hoge Microbiologische Kwaliteit-handvest, het resultaat van de kennis die in de loop der jaren werd verworven.

 

Dit unieke werk van stammen selecteren, gebeurt volgens criteria inzake veiligheid, stabiliteit in de tijd, gastroresistentie en hechting aan het darmslijmvlies. De HMK-producten worden in Frankrijk geproduceerd volgens hoge kwaliteitsnormen op het vlak van techniek en milieu.

 

*Lactiplus is niet gebaseerd op de criteria van het HQM kwaliteitshandvest.

Veiligheid: een duidelijke en veilige identificatie

 

De identiteit van de stammen (taxonomie) wordt zorgvuldig vastgesteld. De zuiverheid en genetische traceerbaarheid zijn gegarandeerd. De stammen mogen niet genetisch zijn geëvolueerd vanaf de datum van isolatie (niet genetisch gemodificeerde stammen).

 

De stammen worden geregistreerd in de Franse Nationale Cultuurcollectie van Micro-organismen (CNCM) onder een unieke referentiecode die op de verpakking staat vermeld (bijv. Lacticaseibacillus paracasei1 LA802). Alle geselecteerde stammen worden vaak in de agrovoedingssector gebruikt om in menselijke voeding te worden gebruikt en staan op de QPS-lijst (Qualified Presumption of Safety, EFSA) of GRAS-lijst (Generally Recognized As Safe).

Veiligheid

Stabiliteit: grondige verouderingsstudies

Levensvatbaarheidstests worden tijdens de volledige productieketen uitgevoerd om de aanwezigheid van een levensvatbare populatie te garanderen in het eindproduct, in overeenstemming met de aanbevolen dagelijkse inname: van enkele miljarden tot enkele tientallen miljarden levensvatbare micro-organismen. De stammen zijn gevoelig en kunnen gemakkelijk worden beschadigd tijdens de toepassing of opslag ervan voordat ze worden ingenomen.

 

Zo worden grondige verouderingsstudies systematisch uitgevoerd in verschillende temperatuur- en vochtomstandigheden, zodat stabiele formules voor een duur van twee jaar en bij omgevingstemperatuur kunnen worden aangeboden.

Stabiliteit

Gastroresistentie: het belang van de overleving van de stammen

Er worden tests uitgevoerd in in-vitromodellen voor conditionering met spijsverteringssappen, in de maag (pH, enzymen), met gal of in een compleet gastroduodenaal model.

 

We beschikken namelijk over een vereenvoudigd statisch spijsverteringsmodel, het gastro-duodeno-ileal-model (GDIM), waarmee we de ingrijpende omstandigheden kunnen simuleren die de stammen ondergaan tijdens het eerste deel van de transit.

 

Met dit model kan de resistentie van verschillende stammen worden vergeleken.

Gastroresistentie

Hechting: een uitgebreid gamma in-vitrotests

Een kandidaatstam moet zich kunnen hechten aan de cellen van de beoogde slijmvliezen. Naargelang de context zal de microbiotische stam in vitro worden getest (in het laboratorium) op cellen. Bovenop het overlevingspercentage in de gastroduodenale omgeving en de hechting aan de slijmvliezen, kan een groot aantal in-vitrotests worden uitgevoerd om de bijzonderheden van de stammen te evalueren.

Aanhechting

Als onderzoeksspeler hebben we bevoorrechte relaties opgebouwd met Franse en buitenlandse onderzoekscentra (INRA, INSERM, Institut Pasteur van Rijsel, CHU, universiteiten) waardoor we kunnen innoveren op het vlak van microbiota. In samenwerking met deze onderzoekscentra werken we aan de evaluatie van de stammen en producten, maar ook aan de identificatie van nieuwe stammen.

1 Eerder geclassificeerd als Lactobacillus paracasei

Deze artikelen kunnen u interesseren

De extractiemethode van Phytostandard® begrijpen

Het laboratorium PiLeJe, expert in fytonutritie sinds meer dan 20 jaar, heeft een innovatieve methode ontwikkeld waardoor een moleculair profiel va...

Ontdekken

Micronutritie als de kern van het concept "gezondheidsgeneeskunde"

Op grond van het concept van de "gezondheidsgeneeskunde" dat in 1990 door dokter Leclerc werd gelanceerd koos Laboratorium PiLeJe gekozen voor een ...

Ontdekken

Al onze artikelen